29 Eylül 2013 Pazar

Felsefe yolda olmaktır

02:55

Hayatımız uzun bir yoldur ve bizler o yolda bir ömür boyu ilerleyen yolcularız. Yolcuğumuz boyunca yeri gelince dinlenir, duraklar, yeri gelince taşınır, yeni yerler keşfederiz. Bazı zamanlar yolumuzdan şaşar, yolumuzu kaybederiz. Yanlış yollara da saparız ama eninde sonunda yolun sonunu görürüz, yolun sonuna bir şekilde ulaşabiliriz. Felsefe de yolda olmak demektir.

Felsefe, yolda olmak demek hepimizin bu yolda yolcu olması demektir. Bu yol daha farklı bir yol. Uçsuz bucaksız bir yol felsefe. Hiçbir zaman elinde haritanın bulunmaması demektir. Daha da önemlisi yolun sonunun olmaması. Felsefe yolunun hiçbir türlü sonu yoktur, sonsuzluğa uzanır. Sorular hiç bitmez, yollar hiç tükenmez.

Yolda dinlenmek yoktur. Sürekli hareket halindesindir. Sürekli sorgulaman gerekir. Cevapsız sorulara cevaplar bulmaya çalışman gerekir. Arayış içinde olmaktır. Aitlik denilen şey yoktur. Aklın, düşüncelerin, mantığın seni nereye götürüyorsa sen oradasındır. Onlar sana ne söylüyorsa sen O’sundur. Sorularına sürekli çözüm arayışı içinde olman demektir. Sorular, çözümler bitse de yol bitmez. Yeni sorular, yeni çözümler çıkar. Yeni arayışlara girmen gerekir.

Felsefe, sürekli bir sorgu gerektirir. Dünyadaki en ufak ayrıntıdan en önemli bilgiye kadar sorgulamak demektir. “Felsefe yolda olmaktır; hiçbir yere yerleşememektir; sürekli bir maceradır. Felsefe yersiz yurtsuzluktur; amansız bir göçebeliktir. Felsefe evine hiçbir zaman ulaşamaz. Felsefe sadece aramaktır; aradığını bulamayacağı bile bile aramaktır. Felsefe hakikate varamaz; o hep eksik olmakla yazgılıdır.” Diyerek Jaspers felsefe yolunu bize en güzel şekilde açıklamıştır zaten.

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

7 yorum:

 

© 2013 YEAL FELSEFECİLERİ. All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top